Jesen je idealen čas za nego vaše savne in njeno ustrezno pripravo na prihajajočo zimsko sezono. Poleg čiščenja, oljenja in drugih potrebnih vzdrževalnih del je ena najpomembnejših podrobnosti savna kamni, ki ne določajo le kakovosti pare in porazdelitve toplote, temveč tudi življenjsko dobo same peči. Za zagotovitev čim bolj prijetne in varne izkušnje savnanja je pomembno, da kamne pravilno zložite. Pravilno pripravljeni kamni lahko zmanjšajo porabo energije, izboljšajo kakovost zraka in zagotovijo več udobja tudi med daljšimi postopki.

Zakaj je pomembno plastenje kamnov za savno?
Pogosto obiskovalci savne verjetno sploh ne pomislijo na to, da so kamni, na katere se vliva voda, kot nekakšna sestavljanka, ki pomembno vpliva na kakovost toplote in pare v savni. Prava vrsta kamnov in njihova pravilna razporeditev pripomoreta k boljšemu kopičenju toplote in njenemu enakomernemu sproščanju. Plastovito polaganje kamnov za savno je potrebno tudi za ohranjanje pretoka zraka med kamni, kar omogoča pravilno delovanje peči in s tem podaljšuje njeno življenjsko dobo.
Delež savna kamnov, izbran v skladu z zahtevami, zagotavlja ravnovesje med toploto, intenzivnostjo pare in vzdržljivostjo kamnov, kar nam omogoča prijetno in sproščujočo izkušnjo savnanja.
Ali vrsta peči (na drva ali električna) vpliva na paro in nanos slojev v savno?
Obe peči sta sposobni dobro segreti kamenje, vendar obstaja nekaj razlik. Ena od njih je temperatura segrevanja kamnov za savno. Običajno se pri peči na drva kamni segrejejo do 500–700 °C, zato je para še posebej intenzivna in velja za še ostrejšo. Druga in enako pomembna razlika je plastovitost kamnov. Pri tej vrsti peči je zelo pomembno, da na dnu uporabite večje kamne in pustite reže za boljšo kroženje zraka, saj peč na drva toplote ne porazdeli enakomerno.
Temperatura segrevanja električnih peči je bistveno nižja in doseže približno 300–400 °C, kar ima za posledico blažjo paro. Zaradi enakomerno porazdeljene temperature lahko ta vrsta peči vzdržuje konstantno toploto in bolj enakomerno paro. Pri plasteh kamnov se srednje veliki kamni za savno namestijo na dno, manjši pa na vrh, da se hitreje segrejejo.

3 najboljše sheme zlaganja in vrste peči (električne, na drva)
Obstaja več načinov za polaganje kamnov v plasteh, vendar smo tukaj izbrali najbolj priljubljene, ki jih lahko prilagodite svoji savni peči.
Klasično plastenje
Klasično polaganje kamnov se začne z velikimi kamni (približno 10–15 cm), ki služijo kot trdna podlaga za druge kamne. Srednje veliki kamni (premera približno 5–10 cm) se namestijo na sredino, najmanjši kamni pa se namestijo na površino, saj se hitro segrejejo in dobro zadržujejo toploto. Pri tej metodi, tako kot pri drugih metodah polaganja kamnov, je treba bolj ploščate kamne postaviti navpično.
Ta uravnotežena plast je bolj primerna za električne peči, primerna pa je tudi za manjše peči na drva, ki ne potrebujejo velikega pretoka zraka ali dodatnih rež.
Optimizacija pretoka zraka pri nanosu v plasteh
Tudi to plastenje zahteva kamne različnih velikosti. Največji kamni so nameščeni na dnu, saj puščajo večje reže za kroženje zraka. Na sredini so nameščene mešane (srednje in manjše) frakcije kamnov za enakomernejšo porazdelitev toplote. Na vrhu so najbolj vroči kamni za savno, kot sta gabro-diabaz ali bazalt, ki pomagajo pri boljšem prenosu toplote in ustvarjanju boljše pare.
Ta razporeditev kamnov je najbolj primerna za peči na drva, saj ne oddajajo toplote enakomerno, zato so zračne reže med kamni nujne za boljšo cirkulacijo. Plast, ki optimizira pretok zraka, omogoča tudi hitrejše segrevanje peči, para pa postane mehka in enakomerna.
Intenzivno parno nanosanje
Za tovrstno plastenje niso potrebni novi izumi. Kamni so razporejeni na dnu in na sredini kot pri klasičnem plastenju (največji na dnu in srednje veliki na sredini), na vrhu pa je postavljena gosta plast manjših kamnov. Pri tej razporeditvi kamnov za savno voda enakomerno izhlapeva z večje površine, kar ima za posledico obilno in "mokro" paro.
Ta razporeditev kamnov se lahko uporablja tako za peči na drva kot za električne peči. V prvem primeru se kamni intenzivneje segrejejo in proizvajajo res gosto paro; v drugem primeru je ta razporeditev, čeprav je temperatura kamnov nižja, odlična izbira, kadar želimo doseči intenzivnejši učinek.
Katere kamne za savno izbrati – cepljene ali polirane?
Savna kamni so lahko cepljeni ali polirani , razlika med njimi pa je pomembna tako z vidika praktične uporabe kot učinkovitosti v savni.
Večina proizvajalcev priporoča mešanje velikosti : polirane kamne položite na zgornjo plast peči, zdrobljene pa na spodnjo plast za optimalno porazdelitev pare in ohranjanje toplote.
Lastnosti razcepljenih kamnov:
- Neravna površina, ostri robovi.
- Voda se hitreje širi in takoj izhlapi.
- Močnejši parni učinek – savna se zdi "bolj živahna" in proizvaja intenzivnejši sunek pare.
- Priporočljivo za glavno plast v peči.
Lastnosti gladkih (poliranih) kamnov:
- Gladka površina - voda lažje odteka navzdol.
- Počasnejše izhlapevanje - para je mehkejša, vendar ne tako intenzivna.
- Primerno za peči z globljo posodo za kamen: postavljena na vrh, da voda lahko prehaja do bolj vročih drobljencev spodaj.
- Uporablja se v estetske namene – izgleda lepše in bolj urejeno.
Dodatki za peči in dimniki – prav tako pomembni kot kamni za savno
Da bi zagotovili ne le visokokakovostno paro, temveč tudi varno uporabo savne, je pomembno, da ne pozabite na druge elemente, med katerimi so najpomembnejši dodatki za peč in dimniki. Med najpomembnejšimi dodatki za peč so zaščitne pregrade, držala za kamne, zaščitni ščiti za peč, pladnji, rešetke za žar in drugi dodatki, ki vam bodo pomagali pri bolj priročni razporeditvi kamnov za savno, podaljšali življenjsko dobo peči in ustvarili varno okolje za vsakega obiskovalca savne.
Pri pogostem obiskovanju savne je zelo pomembno vzdrževati ne le kamne, temveč tudi dimnike, ki so potrebni za zagotavljanje dobrega vleka in varnega odvajanja dima iz prostora. Jesen je idealen čas za njihov pregled, čiščenje saj in preverjanje tesnosti, da bo savna v prihajajoči zimi prijetna, sproščujoča in varna za vaše zdravje.



